Eines de l'usuari

Eines del lloc


Barra lateral

This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.
Last news:Cartes du Ciel is free software released under the terms of the
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net Support This Project
ca:documentation:faq

FAQ (Preguntes freqüents)

General

:?: Com puc contribuir a Cartes del Cel?

Podeu contribuir de diverses maneres:

  • Proveu la darrera versió en curs de treball i reporteu els problemes que hi trobeu al seguidor de problemes (bug tracker).
  • Feu-vos voluntari per a escriure, millorar o corregir aquest text respecte als seus errors ortogràfics o gramaticals.
  • Traduïu el programa o els textos de la web al vostre idioma nadiu.
  • Reviseu el codi font del programa i proposeu les vostres pròpies millores.
  • Si us plau, envieu-me les vostres idees. Estic interessat en els vostres suggeriments.

Instal·lació

:?: Ja tinc la versió 2.76 de Cartes del Cel (CdC). Què em cal per fer anar la nova versió 3?. Quants fitxers he de baixar? Cal que desinstal·li abans la versió 2.76?

Només cal que instal·leu la versió 3.x per a Windows en el mateix directori on teniu la versió 2.76, ja que són compatibles. No proveu d'instal·lar-la en un altre directori ni esborreu cap fitxer, ja que podeu usar les dues versions alhora. Això és útil mentre la versió 3.x encara no és completa ni definitiva. Executeu skychart.exe per a la V3.x o bé ciel.exe per a la versió 2.76.

:?: Els catàlegs que ja tinc per a la versió CdC V2.76 seran compatibles amb CdC V3.x ?

Sí, tots aquests catàlegs poden usar-se amb la versió 3.x.

:?: On he d'instal·lar el catàlegs extra sota el Linux, en quin directori s'han de posar?

Si teniu drets sobre la rel (root) el millor és que els poseu a /usr/share/apps/skychart/cat perquè estiguin amb els catàlegs bàsics. Però també els podeu posar a altres llocs sempre que especifiqueu el camí complet en el menú de configuració del catàleg.

:?: Puc usar el programari Cartes del Cel en un Macintosh?

Recentment he compilat i executat CdC en OSX 10.4/Intel. Això també deu ser probablement possible amb les versions PPC prèvies. Però encara cal alguna feina i jo no sóc un usuari de Mac. Si us plau digueu-me si teniu traça com a programador i desitgeu ajudar en aquesta portabilitat.

:?: Què puc fer amb MySQL?

MySQL va ser usat com la base de dades per defecte fins a la versió alfa 7. Des de juny 2005 ha estat substituït amb SQLite, que és més senzill. Podeu, però seguir usant MySQL si us cal, per exemple per compartir la base de dades dins d'una xarxa local. La base de dades s'usa per emmagatzemar les següents dades: elements orbitals dels asteroides i cometes, imatges d'objectes celests, ciutats del món.

Utilització

:?: Puc sincronitzar i desplaçar el telescopi via la interfície ASCOM ( fitxer genèric driver LX200), però no trobo el quadre (de configuració ràpida oest, est, nord i sud)? On puc trobar el connector (plugin) adequat?

:?: Amb CdC V3.x per al Linux puc guiar el telescopi?

Sí, CdC V3.0 per a Linux usa INDI com a interfície per al telescopi. Qualsevol telescopi que sigui suportat per INDI pot treballar bé amb Cartes del Cel-SkyChart. També podeu usar connectors (plugins) per fer d'interfície amb ASCOM protocol Meade o bé una simple interfície de codificador (encoder).

:?: No hi ha “segueix (follow)” i “mira (see)” el telescopi en el menú de telescopi de la V3.x?

Això ha estat substituït per l'ordre “bloqueja sobre…” (el botó amb una àncora). Quan hi ha el telescopi connectat i no hi ha cap objecte seleccionat, aquest botó bloqueja i segueix la posició del telescopi.

:?: Per què el cel es veu blau?

Perquè és de dia ;-) o hi ha Lluna. Podeu canviar-ho des del menú de configuració, Presentació → Color del cel . O canviant la data o l'hora amb Configuració → Data i hora . O també canviant el sistema de coordenades, de Alt/Az a un dels altres sistemes fent clic en una de les icones de la barra esquerra en el Grup del sistema de coordenades

:?: Com puc veure els planetes en una simulació per als anys abans del 3000 AC?.

Això no és possible perquè no es disposa d'un mètode de càlcul fiable per a abans del 3000 AC. Fins i tot el JPL de llargues efemèrides DE406 tampoc no ho contempla.

:?: Com puc fer-ho per canviar de l'anglès al meu idioma?

Des de la versió beta 3.0.1.2 l'idioma es detecta automàticament a l'engegar el programa. El menú Configuració → Sistema → Idiomes Idioma us deixa triar un altre idioma.

:?: La versió Cartes del Cel-SkyChart V3 suporta DDE?

No de moment. El protocol de comunicació estàndard per a la V3 is TCP/IP per raons de portabilitat. El DDE serà implementat probablement en un futur, potser com un portal auxiliar.

:?: Amb la meva versió del Linux el tipus de lletra és massa petit/massa gran. Què he de fer? Això era un problema de la configuració per defecte del Gtk1 en Linux en el passat. En les darreres versions de Cartes del Cel s'usa Gtk2 per defecte. No hauria d'existir el problema ara. Si sortís, sisplau comuniqueu-nos el problema.

Problemes comuns

:?: He instal·lat CdC V3.x però el programa no mostra cap estel o objecte del cel

Probablement només heu instal·lat el programa. Cal també que instal·leu el paquet de catàlegs bàsic. Mireu a la pàgina Download i seguiu les instruccions de la Instal·lar_catalegs_nous . .
Teniu els catàlegs dels estels activats? Assegureu-vos que ho estan, vegeu la pestanya Estels CdC de Configuració → Catàlegs. Una altre possibilitat és que accidentalment hagueu desactivat la icona Mostra els estels. Vegeu la icona en Grup d'objectes A en la barra d'objectes.
O també pot ser-ne la causa si teniu un filtre incorrecte de presentació. Comproveu com ho teniu configurat en la pestanya del diàleg Filtre d'objectes del menú Configuració → Carta, Coordenades.

ca/documentation/faq.txt · Darrera modificació: 2013/11/15 18:21 per pch