Eines de l'usuari

Eines del lloc


Barra lateral

Aquesta traducció és més antiga que la pàgina original i pot estar desactualitzada. Veure que ha canviat.




Last news:



Cartes du Ciel is free software released under the terms of the
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


ca:documentation:system

Aquesta és una revisió antiga del document


General

General

En aquesta finestra administreu la base de dades de CdC. Conté els elements orbitals dels cometes i els asteroides, les informacions sobre les imatges SAC, i de les imatges DSS/RealSky, i dades sobre els llocs d'observació.
Per poder mostrar cometes i asteroides Cartes del Cel necessita calcular les efemèrides i desar-les en la base de dades. Però abans de poder-ho fer caldrà que descarregueu fitxers amb dades fresques dels elements orbitals per a cometes i asteroides. (Vegeu les pestanyes cometes i asteroides de la finestra del menú Configuració > Sistema solar).

També podeu voler crear informacions sobre les imatges SAC. Per als detalls sobre descàrrega i instal·lació vegeu la finestra de la pestanya Objectes en el menú Configuració > Imatges.
Informacions exhaustives sobre països i localitats d'observació poden ser creades per a cada país (d'un en un) i desades en la base de dades des del menú Configuració > Observatori .






Una instal·lació estàndard de CdC crea una base de dades SQLite. SQLite is molt ràpid i fàcil d'usar per tothom. Useu SQLite. Potser teniu alguna raó per escollir MySQL com a DBMS. Per exemple, potser desitgeu cercar dades de cometes i asteroides externes a CdC, amb d'altres aplicacions. O voleu compartir una simple base de dades en diversos PCs. Us cal tenir un mínim de coneixement bàsic sobre el MySQL per poder fer les vostres preguntes. Una altra precaució: Quan decidiu carregar les dades des de MPCORB sense cap limitació en el vostre MySQL DBMS, pot costar-vos diverses hores. Si useu Windows XP, copieu el fitxer libmySQL.dll des del directori BIN de la vostra instal·lació del MySQL al directori d'instal·lació de Cartes del Cel.

  • SQLite : una àrea d'entrada conté el camí de la base de dades SQLite. En Windows XP està emmagatzemada en “Documents and settings\Usuari\Configuració local\Skychart\database\”. Podeu especificar, si ho desitgeu, una ubicació alternativa.


  • MySQL : Us cal un servidor MySQL per a connectar-vos-hi. S'us proposa una connexió a un servidor local, la qual treballa bé amb una instal·lació MySQL amb servidor local. Podeu especificar connexió alternativa amb els paràmetres per defecte:
    • DB Name (nom) cdc
    • Host Name (servidor) localhost
    • Userid( usuari) root
    • Password deixeu-ho en blanc
    • Port 3306 (port estàndard MySQL)
    • Asteroid Setting us adreça a Configuració → Sistema solar → Asteroides . (versions més velles de CdC)
    • Comet Setting us dirigeix cap a Configuració → Sistema solar → Cometes . (Versions mes velles del CdC)
    • Drop DataBase aquest botó elimina tot el contingut de la base de dades.
  • El botó Crea base de dades llança un script SQL “defineix taules”.
  • Control us permet verificar les taules creades.

* Directory group especifica el camí de la instal·lació de Cartes del Cel i el dels vostres documents personals (Els Meus Documents\Cartes del Cel\). Podeu especificar d'altres localitzacions per a una instal·lació no rutinària. Ajudeu-vos amb la icona de la dreta de l'àrea d'entrada.

Servidor

Aquí podeu fixar paràmetres de connexió per usar Cartes del Cel com a servidor. Podeu verificar els estats de la connexió en View → Informació del servidor

  • SkyChart accepta connexions activant Usa el servidor TCP/IP.
  • SkyChart verifica la presència del client i tanca la connexió si el client no està actiu per haver marcat Manté activa la connexió de Client.
  • Interfície Servidor IP defineix la interfície de xarxa on Cartes del Cel està escoltant. El valor per defecte 127.0.0.1 només permet una connexió local. Si el client és remot, us cal posar l'adreça de la vostra interfície IP o 0.0.0.0 per escoltar en totes les interfícies.
  • SkyChart escolta en el port fixat en Port del servidor IP, si el canvieu, llavors heu de canviar el programari de client corresponent.

Telescopi



Des del menú: Configuració → General → Telescopi

Abans que Cartes del Cel pugui treballar amb el telescopi, us cal una configuració bàsica. Primerament, trieu quin driver (controlador) d'interfície fareu servir. Depenent de la tria, el contingut de la finestra de diàleg canviarà. Podeu escollir de:

ASCOM

Useu-lo només en Windows. Amb ASCOM podreu governar la majoria d'equipaments telescòpics, com la muntura i la cúpula. Si no teniu instal·lat el driver ASCOM el podeu baixar des de http://ascom-standards.org/

Driver Indi

Useu-lo sols en Linux o Mac. El paquet Indi està pensat per ser usat amb tota mena de dispositius astronòmics. Moltes muntures i cúpules governades per ordinador poden se operades amb INDI. Podeu descarregar aquest driver si no vingués amb la vostra distribució Linux. Quan vulgueu usar el driver Indi, poseu la configuració esoecífica en el diàleg.

Després de fixar el servidor i el port, feu clic a “C0nnecta i obté la llista de l'instrument” per omplir la llista de drivers suportats pel vostre servidor INDI. Llavors trieu el driver del telescopi de la llista.

Pot ser difícil saber el nom del port si teniu molts adaptadors o si useu un adptador USB del port sèrie. En aquest cas useu el comandament dmesg per trabar-ne el nom.
En l'exemple que segueix heu d'indicar /dev/ttyS0 per al port de la placa base o bé /dev/ttyUSB0 per al port USB.

serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
usb 5-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0

LX200

Heu d'activar els drivers obsolets per mostrar aquesta opció.

Aquest driver suporta LX200, Autostar, Magellan I/II i d'altres sistemes que usin el protocol LX200. Quan feu servir Mel Bartels' sistema de motor per passos per guiar la vostra muntura, podeu usar aquest driver.

En la barra principal, hi trobareu les icones telescope group. Després de configurar bàsicament el vostre telescopi guiat per ordinador, heu de configurar el driver fent clic a la icona per governar el telescopi de manera correcta.
Us calen les icones i de la barra principal per sincronitzar la muntura amb un objecte del mapa o per desplaçar-lo a un altre objecte. Teniu més informació sobre aquest menú a Telescope.

Codificador

Heu d'activar els “drivers obsolets” per mostrar aquesta opció.

Podeu usar això amb una caixa codificador que usi protocols tangent,com ara Ouranos, AAM o NGC-MAX.

Muntura manual

Si la feu servir, Cartes del Cel us demanarà que introduïu els paràmetres de la vostra muntura específica. Trieu el tipus de muntura entre Muntura equatorial o Muntura altazimutal. Després, heu de posar quantes voltes completes del botó calen per desplaçar la muntura un grau d'arc. Normalment, les muntures manuals van guiades amb vis sens fi. La més comuna té el vis de 144 dents per a les dues direccions. Quan coneixeu el nombre de dents, el càlcul del nombre de voltes per grau d'arc o per hora és fàcil:
Per grau: 144 / 360 = 0.4
Per hora: 144 / 24 = 6
També us cal conèixer com funciona la direcció dels botons. Sols quan una volta en direcció antihorària d'un botó causa un increment en l'ascensió recta, azimut, declinació, o altura, us cal marcar la Direcció inversa com adequada. Altrament deixeu-la sense marcar. A partir d'ara, podreu trobar instruccions sobre com heu de girar els botons de la muntura per moure-us d'un objecte a un altre. Per trobar-les, feu clic sobre l'objecte de la carta on apunta el telescopi, Després feu clic sobre el nou objecte on voleu anar. A continuació feu clic a l'etiqueta per veure la informació. En les darreres línies veureu com heu de maniobrar els botons de la muntura per fer el desplaçament desitjat.

Llenguatge

Simplement trieu l'idioma de la llista que voleu que usi Cartes del Cel.

Si el vostre llenguatge no fos a la llista, voldríeu fer la vostr pròpia traducció? No és gens difícil, sols implica unes poques hores. Doneu una mirada aquí.

SAMP

Posar les opcions per defecte de la interfície SAMP.

  • Provar d'autoconnectar : Connecta automàticament a un terminal SAMP actiu quan engegueu el programa.
  • Rebre coordenades : Permet que el programa salti a les coordenades rebudes d'altres aplicacions. Per exemple, un clic a Aladin.
  • Rebre imatges FITS : Permet al programa rebre imatges des d'altres aplicacions. Des d'Aladin useu el menú “Interop / Broadcast selected image to…”
  • Rebre dades de la taula del OV : Permet que el programa rebi taules de dades d'altres aplicacions. Des d'Aladin useu el menú “Interop / Broadcast selected table to…”.

Podeu demanar confirmació abans d'acceptar qualsevol dada i reservar les dades rebudes per usar-les fora de línia. Per defecte, es netegen les dades quan es tanqui la connexió SAMP.

També és possible enviar dades des de Cartes del Cel a altres aplicacions.

  • Per connectar a un connector (hub), un cop el programa engegat, o per obtenir l'estat de la connexió, useu el menú Fitxer -> SAMP
  • Per enviar coordenades useu el menú contextual del botó dret del ratolí SAMP envia coordenades
  • Podeu enviar taules de dades des de la configuració Catàleg OV.
  • Per enviar imatges FITS feu clic al menú del botó dret Llista d'imatges, a l'opció “Envia imatge”.
ca/documentation/system.1516811393.txt.gz · Darrera modificació: 2018/01/24 17:29 per antoni