Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

Deze vertaling is ouder dan de originele pagina en kan verouderd zijn. Kijk wat er is veranderd.Nieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net Support This Project
nl:start

Gratis software om sterrenkaarten af te beelden

Geschikt voor Linux, Windows en Mac OS X

Informatie over versie 3 van SkyChart / Cartes du Ciel

Bekijk Nieuws en Documentatie voor meer informatie over deze versie.

Met de nl:Download link verkijg je de huidige stabiele versie. Wil je helemaal voorop lopen bij de ontwikkelingen? Dan kun je de beta-versie downloaden . Rapporteer alsjeblieft hier eventuele problemen, bugs en je suggesties ter verbetering.

De vorige versie van Cartes du Ciel (2.76) is alleen geschikt voor Windows, je vindt hem hier .

Wat kun je met dit programma?

Stel met dit gratis planetarium-programma zelf je sterrenkaarten samen, bekijk ze op je monitor en druk ze af. Naast de sterren kun je ook de posities van planeten, planetoïden, kometen, open - en bolvormige sterrenhopen, gasnevels, sterrenstelsels enzovoort afbeelden. Je kunt zo nodig de tijd en de plaats van je waarneming in dit programma aanpassen. Zo verkrijg je een accurate weergave wanneer je een kaart van het verleden of voor de toekomst wilt afbeelden, of wanneer je op een andere plaats gaat waarnemen. Bovendien kun je met dit programma je computer bestuurde telescoop naar het object van jouw keuze sturen. Heb je een telescoop met handmatige bediening, dan kun je van dit programma instructies verkrijgen om je telescoop naar het volgend object te bewegen.

Beginners kunnen vlot met een standaard installatie van dit programma werken. Wanneer je het programma voor het eerst start, zal het je vragen om je waarneemplaats en tijdzone in te stellen. Daarna is het programma gereed voor gebruik en kun je Zon, Maan, sterren, planeten en een paar duizend bekende sterrenhopen en sterrenstelsels laten weergeven.

Gevorderden kunnen een standaard installatie gratis verder uitbreiden met extra catalogi. Als gevorderde wil je meer sterren of sterrenstelsels kunnen afbeelden, of je wilt nauwkeurig de positie van kometen en planetoïden weergeven. Je breidt het programma eenvoudig uit door extra catalogi voor sterren en deep sky objecten (sterrenhopen, nevels, sterrenstelsels etc.) te downloaden en te installeren. Deze catalogi zijn helemaal voorbereid voor gebruik met dit programma. Is dat niet genoeg, dan kun je zelf je catalogi samenstellen. Ook kun je uit duizenden andere gratis beschikbare wetenschappelijke catalogi kiezen om die voor dit programma aan te passen. Gebruik hiervoor het programmaonderdeel „CatGen”. Om accuraat kometen en planetoïden af te beelden, kun je de laatste baanelementen downloaden.

Een groot aantal mogelijkheden helpt je bij het samenstellen van jouw kaart. Je kunt opgeven welke catalogi je wilt gebruiken en je kunt bepalen hoe groot en met welke kleuren je de sterren en deep sky objecten wilt afbeelden. Als je dat wilt, dan bepaal jij hoe het programma de planeten zal weergeven, bepaal je in welk coördinatenrooster de weergave zal zijn en stel je in of en hoe het programma de informatielabels zal tonen. En je kunt ervoor kiezen om echte foto's van objecten binnen jouw kaart af te beelden. De beweging van objecten binnen het zonnestelsel kun je simuleren, maar je kunt ook de eigenbeweging van sterren laten weergeven.

Kortom: Cartes du Ciel is een fantastisch goed en compleet planetarium-programma, en nog gratis ook!

Met dank aan:

Cartes du Ciel Versie 3 maakt gebuik van de Lazarus/FreePascal compiler met de volgende componenten:

Het Libsql component voor toegang tot de SQLite en MySQL database.

Synapse TCP/IP library, door Lukas Gebauer http://www.ararat.cz/synapse/

EnhEdits door Paul Warren http://users.uniserve.com/~hg_soft.

XML Parser http://destructor.de/xmlparser.

Ephemeridenberekeningen voor planeten tussen -3000 en +3000 zijn gebaseerd op plan404 door Steve Moshier

Ephemeridenberekeningen voor planeten tussen 1900 en 2100 maken gebruik van Series96 door het Bureau des Longitudes

Planetaire satelliet-berekeningen tussen 1997 en 2020 maken gebruik van posxy door J.-E. Arlot, Ch. Ruatti, D.T. Vu en W.Thuillot, Bureau des Longitudes Het programma diffpos.f is herschreven in Pascal.

Links

Verantwoording bij de documentatie, suggesties voor verbetering

Bij de vertaling van de begrippen in dit programma probeer ik me zo veel mogelijk te laten leiden door wat binnen de astronomische gemeenschap gebruikelijk is. De meeste termen bleken gemakkelijk te vertalen zijn. Zie je dingen die beter/duidelijker kunnen, onderaan staat m'n e-mail adres.

Wat ik hier graag wil verantwoorden: Voor de in het Engels van dit programma gehanteerde term „Asteroid” heb ik voor het Nederlands „Planetoïde” gekozen. „Asteroid” had volgens de IAU natuurlijk zoiets als „Small solar system body” of „Dwarf planet” moeten heten, maar het baanelementen-bestand van MPC maakt daar zelf geen onderscheid in. „Minor planets” was de oude benaming die de IAU hanteerde voor zowel „Small solar system bodies” als „Dwarf planets”. Maar dit is de oude benaming, en bovendien wat letterruimte in het programma betreft, wat lang. Patrick Chevalley heeft gemeend dat iedereen weet wat hij bedoelt met „Asteroid”, en zo meen ik dat in het Nederlandse taalgebied iedereen weet wat ik met „planetoïde” bedoel: Een klont materie in een zelfstandige baan rond de Zon dat geen komeet is, en zo klein is dat we die niet Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus of Neptunus noemen. En als je wilt, kun je in dit programma instellen om te bepalen of je het over Pluto als planeet hebt, of over de planetoïde met het nummer 134340.

Een ander punt is het wijdverbreide gebruik van de algemene term „Nevel”, daar waar heel verschillende objecten als sterrenstelsels, bolvormige sterrenhopen, planetaire nevels, emissienevels, etcetera bedoeld worden. In deze situaties heb ik de term „Nevel” niet gebruikt, ik hanteer hiervoor de term „Deep sky object”. Slecht Nederlands, dat zeker, maar voortschrijdend inzicht heeft ons allang geleerd dat de term „Nevel” hier de spijker volkomen mis slaat. Kom met een aanvaardbaar alternatief, en ik zal ervoor zorgen dit dit in de vertaling terecht komt.

Je kunt zelf bijdragen door een account aan te vragen en stukken te schrijven of te verbeteren. Niemand zal aansprakelijkheidsstelling accepteren voor schade die geacht wordt het gevolg te zijn van het opvolgen van deze documentatie, maar verantwoordelijk voor goede documentatie zijn we met zijn allen. :-)

De Nederlandse vertaling van de Cartes du Ciel documentatie is sinds 25 mei 2009 compleet. Het overgrote deel van de Engelstalige documentatie is gebaseerd op het werk van Marceau Guihard. Hoewel ik geen native speaker van het Engels ben, heb ik -ongehinderd door arrogantie- het Engels gecorrigeerd en uitgebreid. Ook de correcties van de Engelse taalmodule in het programma zelf (versies na 4-5-2009) zijn van mijn hand. Ik ben niet bij machte de volledige Engelstalige website van Cartes du Ciel aan te passen, maar ik kan wel de pagina's in de Engstalige documentatie corrigeren. Voor het Nederlandstalige deel ben ik volledig geautoriseerd. Als je een fout ziet op een van deze Nederlandstalige pagina's, in de Engelstalige documentatie, of in bij gebruik van de Nederlandse of Engelse taalmodules in het programma, stuur dan een e-mail met jouw suggestie voor correctie naar mij:

marc -at- marcfokker.nl

Marc Fokker

nl/start.txt · Laatst gewijzigd: 2014/02/09 10:04 door marc_fokker