Eines de l'usuari

Eines del lloc


Barra lateral
Last news:Cartes du Ciel is free software released under the terms of the
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


ca:documentation:installation_of_extra_catalogs
          ====== Instal·lar catàlegs nous ======

Amb Cartes del Cel-SkyChart és fàcil d'instal·lar-hi catàlegs populars a punt d'usar. Podeu descarregar-los de la xarxa i usar-los lliurement. La major part d'aquests catàlegs, que no ocupen més que algunes desenes de megabytes, seran de força ajut per a molts afeccionats amb dedicació.
Però potser voldreu anar un xic més enllà. Per exemple, desitgeu mostrar en pantalla els estels fins a una magnitud 19. Llavors us cal descarregar el catàleg USNO-A2.0. Abans de baixar-lo us cal considerar la seva mida, ja que un cop instal·lat ocuparà 6.11 GB. Si encara hi esteu interessat, vegeu: Els catàlegs grans

També podeu desitjar construir el vostre propi catàleg. Com a base podeu triar entre milers de catàlegs existents i modificar-los per adaptar-los a Cartes del Cel-SkyChart. També podreu recopilar informació en un fitxer ASCII. Per usar aquests tipus de catàlegs, us cal l'eina CatGen per fer-ne l'adaptació per a Cartes del Cel-SkyChart. Aquests catàlegs demanen una mica de temps abans de poder usar-los directament en el programa. Però hi ha un capítol complet per deixar-los a punt, per tant continuem amb:

La posta a punt dels catàlegs

Per trobar l'origen d'aquests catàlegs aneu a l'enllaç de descàrregues dins de la pàgina d'inici de Cartes del Cel-SkyChart .

Nom del catàlegDescripcióDirectori d'instal·lacióMida
cdc_base_catalog.1.2.zipCatàleg bàsic. Una necessitat absoluta. Usualment l'haureu obtingut amb la instal·lació de la versió actual de desenvolupment o beta.
Conté:
XHIP the Extended Hipparcos Star Catalog
SAC el Saguaro Astronomy Club versió 8.1 Catàleg d'objectes de cel profund amb índex
Deep Sky Outlines contorns de nebuloses brillants
Index els fitxers índex de cerca de NGC, Messier i IC
cat/xhip
cat/DSoutlines
cat/ngc2000
cat/sac
total
24 MB
cdc additional stars catalog Aquest afegeix els següents catàlegs d'estels:
Tycho-2 , que conté dades d'uns 2.5 milions d'estels fins magnitud 11.
WDS el Washington Double Star Catalog, conté dades de sistemes astromètrics d'estels múltiples.
GCVS catàleg d'estels variables amb informació sobre tota classe d'estels variables. Hi podeu trobar: eruptius, pulsants, rotatius, cataclísmics, eclipsants, raigs-X de variable intensa i altres tipus més subdividits en aquest catàleg.
Search Index per als nombres d'estels SAO, BD, HD, GC.
cat/tycho2
cat/gcvs
cat/wds
total
85 MB
UCAC 4 catalog Això afegeix el següent catàleg d'estels:
UCAC 4 star catalog, conté 113 milions d'estels fins a magnitud 16. Llegiu més informació aquí
cat/ucac4 total
5.9 GB
GAIA DR2 Això afegeix el següent catàleg d'estels:
GAIA DR2 que inclou fins a 1.7 billions d'estels fins a la magnitud 21. Hi ha moltes versions disponibles amb diferent contingut i magnitud límit, per tal de reduir la mida de la descàrrega. Això vol que useu una versió de Skychart superior a 4.1.1-3736. Llegiu més informació aquí
cat/gaia total
300 MB a 45 GB
cdc additional nebulae catalogUn grup de catàlegs de cel profund.
GCM: Globular Clusters in the Milky Way (Harris, 1999) conté dades de 147 cúmuls globulars pròxims a la Via Làctia.
GPN: Catàleg de nebuloses planetàries galàctiques (Acker+, 1992). 1143 provades i probables nebuloses planetàries, and 347 possibles.
LBN: Lynds' Catàleg de nebuloses brillants (Lynds 1965). També conté una referència creuada amb NGC, Index Catalogue (IC), Sharpless (1959) Catalogue of HII regions, Cederblad (1956) Catalogue of Diffuse Galactic Nebulae, i Dorschner i Gurtler (1963).
NGC2000: Aquesta és una col·lecció modernitzada del NGC, the Index Catalogue (IC), and the Second Index Catalogue composat per J. L. E. Dreyer (1888, 1895, 1908). Conté 13.226 objectes de cel profund, equinox B2000.0
OCL: La cinquena edició de catàleg Lund dels cúmuls oberts, dóna informació sobre tots els cúmuls oberts de la Via Làctia.
PGC Catalogue of Principal Galaxies, extractat des de la base de dades Hyperleda 2012, conté dades sobre 1.5 milions de galàxies.
cat/gcm
cat/gpn
cat/lbn
cat/ngc2000
cat/ocl
cat/pgc
total
174 MB
cdc_rngc_catalog.zipPer Wolfgang Steinicke revisat i per Jeff Burton per a Cartes del Cel-SkyChart adapteda la llista dels objectes NGC i IC, originalment feta per Dreyer. Conté dades exactes sobre uns 14.000 objectes de cel profund. Equinocci és 2000.0, aquesta versió data del 24 de novembre del 2002. Activeu aquest catàleg en la primera pestanya del Configuració de catàlegs, en la caixa de diàleg, situant el camí (path) cap el fitxer “.hdr”.cat/RNGC2,54 MB


Quan desitgeu instal·lar aquests catàlegs per a tots els usuaris, us cal tenir els drets d'Administrador (Windows) o root (Linux). Si no teniu aquests drets, podeu triar d'instal·lar-los en alguna carpeta de l'ordinador on tingueu drets suficients. (Per exemple, el vostre directori d'inici.)
Descarregueu els catàlegs que trieu i deseu-los temporalment en algun lloc del pc. Useu el vostre descompressor preferit (unzip) i descomprimiu-los al directori d'instal·lació de Cartes del Cel-SkyChart. Amb el Windows això acostuma a ser C:\Fitxers de programa\Cartes del Cel, amb Linux usualment és /usr/share/skychart. Però podeu escollir qualsevol altre camí. Recordeu de configurar el camí als catàlegs amb Configuració → Catàlegs .

Activació dels catàlegs

Podeu activar o desactivar cada catàleg amb les caixes de diàleg en Configuració → Catàlegs . Feu clic a la pestanya apropiada de cada catàleg específic.
Alguns catàlegs s'ha mogut a la pestanya Obsolets,perquè han estat remplaçats per dades més actuals. Per tant mireu ací si no els trobeu.

Els catàlegs grans

La majoria d'aquests catàlegs ara són obsolets i han estat substituïts pel GAIA DR2.
Per a una instal·lació nova consulteu GAIA DR2 més amunt.
Però encara us podeu referir a aquesta documentació si és que disposeu d'algun d'aquests catàlegs anteriors o bé teniu algun motiu específic per fer-los servir.

HST GSC original FITS

HST-GSC és un acrònim per “Hubble Space Telescope Guide Star Catalogue”. La idea inicial al preparar-lo era mantenir el telescopi HST apuntant correctament al seu objectiu. Aquest catàleg conté més de 19 milions d'objectes més brillants que la magnitud 16, dels quals 15 milions eren identificats com estels. Aquest catàleg es considera obsolet. Només per ser més exhaustiu, descriuré com aconseguir aquest catàleg. Us recomano que useu el HST GSC Compacte .

Aquest gran catàleg es pot obtenir de ftp://adc.gsfc.nasa.gov/pub/adc/superseded/1/1220/GSC/. Un cop hagueu fet tot el que cal per usar-lo, descobrireu que ocupa 1.18 GB d'espai. Els fitxers .gsc en aquesta versió tenen les dades en ASCII.

En el directori del servidor FTP s'hi troben a directoris i 'tarball' fitxers amb noms com LFFF.tar.gz. (Sí, hi ha també un fitxer amb el nom N0730.tar.) Per baixar aquest catàleg, ho podeu fer en la forma ràpida o amb la lenta.
La forma ràpida: Descarregueu tots els fitxers tarball en el vostre ordinador,incloent-hi el N0730.tar. Per corregir aquest petit error, canvieu el nom de N0730.tar a N0730.tar.gz.
El proper pas és descomprimir (untar) tots els tarballs amb el vostre programa descompressor preferit (unzip). (Amb Windows, jo faig servir ZipGenius . Cada distribució Linux sap com tractar els tarballs). Usualment, el contingut del tarball serà escrit en un directori amb el mateix nom que el tarball, sense la part '.tar.gz'. En aquest directori useu el vostre descompressor per descomprimir tots els arxius amb l'extensió .gz.

Atenció a això: Després de la descompressió, força sovint el contingut del tarballs (i.e. N0000.tar.gz) acaba en un directori export\pub\ftp\pub\adc\archives\superseded\1\1220\GSC\LFFFF, i altres vegades no ho fa. Sigui quin sigui el comportament, després de la descompressió moveu tots els directoris 'LFFFF' amb el seu contingut a un directori comú. Després d'això indiqueu a Cartes del Cel-SkyChart que usi el camí comú amb la caixa de diàleg Configuració → Catàlegs → Estels CdC .Descarregar el tarball és prou ràpid, però la descompressió de tots els arxius .gz ja no ho és tant. (Pot ser ben bé que us porti algunes hores de feina). En qualsevol cas, aquest és el camí més breu. La manera lenta seria descarregar cada un dels arxius .gz de cada subdirectori del servidor FTP. I després encara us quedaria descomprimir-los.

HST GSC Compact

Des del punt de vista de Cartes del Cel-SkyChart no hi ha massa diferència entre el HST-GSC original FITS i el HST GSC Compact. Igualment, està basat en les dades de 19 milions d'objectes més brillants que la magnitud 16, dels quals, 15 milions són identificats com estels. La mida del HST GSC Compact és el que fa la diferència: en el disc dur sols ocupa 290 Mb. Això és degut a què els fitxers .gsc d'aquest catàleg estan en format binari.
El Cartes del Cel-SkyChart versió 2.7x encara pot treballar amb la versió 1.1 del GSC . Ara, aquest catàleg es considera obsolet. La versió 1.2 va esdevenir el seu successor, però també és obsoleta. En aquest moment us recomanem la versió HST-ACT per usar com a catàleg HST GSC Compact. Ho podeu descarregar des de

Si la vostra única possibilitat és descarregar via HTTP podríeu considerar baixar-lo des de

Des de la vostra font de descàrrega, copieu tots els fitxers a un directori local. Si disposeu de les versions antigues 1.1 o 1.2 del HST GSC compact, encara podreu usar-les amb Cartes del Cel-SkyChart.

Finalment: Activeu el vostre catàleg amb el diàleg Configuració → Catàlegs → Estels CdC .

USNO-A2.0

Com ja s'ha dit, aquest és un catàleg molt gran. Conté les dades de 526 280 881 estels; entre les dades hi ha les magnituds en V i B. La magnitud límit és 19+. Malauradament, aquest catàleg no conté dades sobre el moviment propi.

Hi ha diverses versions dels catàlegs 'USNO A', la més recent és USNO A versió 2.0. També hi ha un subconjunt menor del catàleg 'USNO A'. Aquest resum és considerablement més petit i s'anomena USNO-SA 2.0, però és inútil per fer un mapa.

I encara hi ha la versió USNO B. Des de l'arribada d'aquest catàleg, els professionals consideren la versió USNO A2.0 com obsoleta. USNO B conté dades de mil milions d'objectes, completat amb dades del moviment propi. Vegeu el següent paràgraf.

El catàleg instal·lat ocuparà 6,11 Gb en el pc.
El catàleg 'USNO A' ja no està disponible en NOFS, per tant jo he posat una còpia per tothom en el meu propi servidor web.
Per baixar el catàleg USNO-A2.0, useu el següent enllaç per copiar-ho tot des de
* https://vega.ap-i.net/pub/usnoa/
Sigui quin sigui el lloc de descàrrega per baixar el catàleg USNO-A, assegureu-vos que (després d'haver-lo descomprimit) el catàleg té fitxers amb extensions .acc i .cat. Els arxius de ftp://cdsarc.u-strasbg.fr/pub/cats/I/252/USNO_A2 contenen fitxers amb una extensió .ppm. No he aconseguit que treballin amb Cartes del Cel-SkyChart, per tant, estalvieu-vos el disgust de baixar-los.

Copieu els fitxers d'un en un. Si no ho feu així correu el risc que quedi interromput el servidor, simplement perquè la vostra tasca ocupa massa espai de memòria. (Aquests arxius són grans, ho recordeu?) Després de la baixada, poseu tots els fitxers en un sol directori si no és que ja ho havíeu fet.

I encara, no oblideu: Activeu el vostre catàleg amb la caixa de diàleg de Configuració → Catàlegs → Estels CdC .

USNO-B1.0

Des de la versió 3.9 Skychart podeu usar el catàleg USNO-B1.0 en el format U.S. Naval Observatory , 180 directoris, 000 al 179, cada un amb 10 fitxers .acc i 10 fitxers .cat, 78 GB de mida total.

Podeu descarregar aquest catàleg per mitjà de Bittorent, amb una mida de 46 GB:

  • Obteniu el fitxer torrent
  • Obriu el fitxer torrent en el vostre programari client bittorrent. Podeu escollir, si voleu, sols el directori de la zona que desitgeu. Cada arxiu zip conté les dades de catàleg per a un grau de la zona de declinació. El nom de l'arxiu és la Distància Polar Sud (DEC+90) de la zona.
  • Quan la descàrrega hagi acabat, descomprimiu cada un dels 180 arxius zip per recrear l'estructura original del catàleg.
  • Si us plau, conserveu la idea per ajudar altres a obtenir les dades!

La configuració és a la pestanya Catàlegs→ Obsolets per dues raons: No atabalar la gent que no pot obtenir-los i perquè crec que NOMAD o PPMXL són una millora real sobre aquest catàleg.

NOMAD

The Naval Observatory Merged Astrometric Dataset (NOMAD) conté dades astromètriques i fotomètriques per a més d'un bilió d'estels, derivats dels catàlegs Hipparcos , Tycho-2 , UCAC2 , and USNO-B1.0 per a astrometria i fotometria òptica, suplementat per 2MASS, amb fotometria de l'infraroig pròxim.

Vegeu en aquesta pàgina la instal·lació NOMAD detallada a Skychart. Les dades necessiten ser descarregades usant Bittorrent.

PPMXL

El catàleg PPMXL de posicions i moviments propis en el ICRS. Combina USNO-B1.0 i els dos Micron All Sky Survey (2MASS).
Conté uns 900 milions d'estels, és complet fins per sota de magnitud 20 i inclou el moviment propi per cada objecte.

Conulteu en aquesta pàgina la PPMXL: instal·lació detallada en Cartes del Cel. Les dades completes són fàcils de baixar des del CDS.

ca/documentation/installation_of_extra_catalogs.txt · Darrera modificació: 2021/02/07 12:03 per antoni