Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ZijbalkNieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:installation_of_extra_catalogs

Het installeren van extra catalogi

Cartes du Ciel maakt het mogelijk populaire kant en klare catalogi te installeren. Deze kun je kostenloos downloaden. De meeste catalogi zijn niet groter dan enkele tientallen megabytes, en zullen veel fanatieke amateurs al heel goed op gang helpen.

Maar jij wilt misschien toch nog net wat verder. Je wilt bijvoorbeeld in je kaarten ook sterren kunnen afbeelden tot magnitude 19. Download dan de USNO-A2.0 catalogus. Deze is wel ca. 6,11 GB. Zie verder in de paragraaf “Grote catalogi”.

Misschien wil je een eigen catalogus voor CdC samenstellen. Als basis hiervoor kun je uit duizenden bestaande catalogi kiezen. Maar je zou hiervoor ook zelf gegevens kunnen verzamelen in een eenvoudig ASCII-bestand. Met het tooltje CatGen kun je dit soort catalogi geschikt maken voor gebruik met Cartes du Ciel. Maar dit hoofdstuk gaat over de kant en klare catalogi, dus laten we daar mee verder gaan.

Het downloaden van kant en klare catalogi

Via de Download link (links in de Cartes du Ciel homepage ) kom je op de Cartes du Ciel pagina van SouceForge. Klik voor de catalogi op de link 2-catalogs. Of klik hier om rechtstreeks naar de catalogi download pagina te gaan.

Catalogus naamOmschrijvinginstallatie mapgrootte
cdc_base_catalog Basis catalogus. Absoluut noodzakelijk. Gebruikelijk krijg je deze al meegeleverd met de stabiele - en beta versies van het programma.
Het bevat:
XHIP de Extended Hipparcos Star Catalog
SAC Saguaro Astronomy Club versie 8.1 Deep Sky objectcatalogi met index.
Deep Sky Outlines omlijningen van heldere nevels
Index van de NGC, Messier en IC zoek-index bestanden
cat/xhip
cat/DSoutlines
cat/ngc2000
cat/sac
totaal
24 MB
cdc additional stars catalog Deze voegt de volgende catalogi toe:
Tycho-2 sterren catalogus, deze bevat gegeven van ongeveer 2.5 miljoen sterren tot magnitude 11.
WDS de Washington Double Star Catalogus, bevat gegevens van astrometrisch meervoudige stersystemen.
GCVS variabele sterrencatalogus met informatie over allerlei soorten variabele sterren. Je vind hier eruptieve, pulserende, roterende, cataclysmische, eclipserende, intense variabele röntgensterren en andere types verder onderverdeeld in deze ene catalogus.
Search Index voor SAO, BD, HD, GC sternummers.
cat/tycho2
cat/gcvs
cat/wds
total
85 MB
UCAC 4 catalog Dit voegt de volgende catalogus toe:
UCAC 4 sterrencatalogus, omvat 113 miljoensterren tot magnitude 16. Lees hier meer informatie.
cat/ucac4 totaal
5.9 GB
GAIA DR2 Dit omvat de
GAIA DR2 sterren-catalogus, welke gegevens bevat van tot 1.7 miljard sterren tot magnitude 21. Verschillende versies beschikbaar, verschillend in inhoud en grensmagnitude om de download grootte te beperken. Dit vereist het gebruik van een versie van Skychart hoger dan 4.1.1-3736. Lees meer informatie hier
cat/gaia totaal
300 MB tot 45 GB
cdc additional nebulae catalogEen groep van catalogi van Deep Sky Objecten.
GCM: Bolvormige sterrenhopen in de Melkweg (Harris, 1999) bevat gegevens van 147 bolvormige sterrenhopen nabij onze Melkweg.
GPN: Catalogus van galactische planetaire nevels (Acker+, 1992). 1143 bewezen en waarschijnlijke planetaire nevels, en 347 mogelijke planetaire nevels.
LBN: Lynds' catalogus van heldere nevels (Lynds 1965). Het bevat ook kruis-referenties naar NGC, Index Catalogue (IC), Sharpless (1959) Catalogus van HII gebieden, Cederblad (1956) Catalogus van Diffuse Galactische Nevels, en Dorschner and Gurtler (1963).
NGC2000: Dit is een gemoderniseerde collectie van de New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars (NGC), de Index Catalogue (IC), en de Second Index Catalogue samengesteld door J. L. E. Dreyer (1888, 1895, 1908). Bevat 13.226 Deep Sky objects, equinox B2000.0
OCL: De vijfde editie van de Lund Catalogus van Open Cluster Data, verschaft sleutelgegevens over alle bekende open sterrenhopen in onze melkweg.
PGC Catalogue of Principal Galaxies, een uittreksel van de 2012 Hyperleda database, het bevat gegevens van ongeveer 1.5 million galaxies.
cat/gcm
cat/gpn
cat/lbn
cat/ngc2000
cat/ocl
cat/pgc
totaal
174 MB
cdc_rngc_catalog.zipDoor Wolfgang Steinicke herzien en door Jeff Burton voor Cartes du Ciel-SkyChart aangepaste lijst van NGC en IC objecten, oorspronkelijk samengesteld door Dreyer. Bevat nauwkeurige gegevens van ongeveer 14.000 Deep Sky objecten. Equinox is hier 2000.0, deze versie stamt van 24 november 2002. Activeer deze catalogus in de eerste tab van de catalogi dialoogvenster door het pad te laten verwijzen naar de “.hdr” file.cat/RNGC2,54 MB


Om iedere catalogus succesvol te installeren voor algemeen gebruik moet je met Administrator rechten of root account (Linux) op de computer zijn ingelogd. Als je dat niet bent, dan kun je ervoor kiezen de catalogi in een map te plaatsen waar je wel schrijfbevoegdheid hebt.
Download de catalogus-bestanden die je hebben wilt, en sla ze (tijdelijk) ergens op. Met je favoriete unzip-programma pak je de bestanden uit in de installatie-map van Cartes du Ciel. Onder Windows is dat typisch zoiets als C:\Program Files\Ciel, als je Linux gebruikt is dat gebruikelijk /usr/share/apps/ciel. Het is mogelijk een afwijkend pad te kiezen, maar je moet dit bestanden-pad wel aangeven via Instellingen → Catalogi.

Het activeren van de catalogi

Je kunt al dit soort toegevoegde catalogi activeren of deactiveren via de gebruikelijke weg Instellingen → Catalogi , klik daarna op de CDC Sterren tab. ​
Sommige - verouderde - catalogi zijn verplaatst naar de Verouderd Sterren of Verouderd Deep sky objecten tabjes omdat ze zijn vervangen door catalogi met recentere data. Kijk dus in daar wanneer je ze niet kunt vinden.

De grote catalogi

De meeste van deze catalogi zijn nu verouderd, ze zijn vervangen door GAIA DR2. Voor de nieuwe installatie daarvan, zie hierboven bij GAIA DR2. Maar je kunt nog steeds deze documentatie gebruiken als je een of meer van deze oude catalogi bezit of als je een specifieke reden hebt om ze te gebruiken.

HST GSC original FITS

HST-GSC staat voor Hubble Space Telescope Guide Star Catalogue. Het oorspronkelijke doel hiervan was om de HST gericht te kunnen houden. Deze catalogus bevat 19 miljoen objecten helderder dan magnitude 16, waarvan 15 miljoen als sterren zijn geïdentificeerd.

Deze grote catalogus kun je downloaden vanaf ftp://adc.gsfc.nasa.gov/pub/adc/superseded/1/1220/GSC/. Als je alles gedaan hebt wat nodig is, kun je ontdekken dat deze catalogus 1,18 GB nodig heeft op je harddisk. Deze catalogus is inmiddels wat verouderd. Om redenen van compleetheid beschrijf ik de mogelijkheid van deze catalogus, ik raad je aan de HST GSC compact te gebruiken.

In de map van de ftp-server zie je mappen staan, maar ook bestanden met als naam mapnaam.tar.gz. (Er staat ook een bestand met de naam N0730.tar). Voor de download heb je twee mogelijkheden: De snelste methode: Je download alle tar-bal bestanden (LNNN.tar.gz) die je ziet staan, inclusief 'N0730.tar'. Je kan het bestand N0730.tar hernoemen in N0730.tar.gz. Vervolgens 'onttar' je alle tar-bals, de inhoud wordt (meestal) in een map weggeschreven met dezelfde naam als de tar-bal zonder extensie. Decomprimeer daarna alle xxxx.gsc.gz bestandjes in hun mappen.

Let op: Vaak komt de inhoud van de tar-bestanden (bijv. N0000.tar.gz) na untar in de map export\pub\ftp\pub\adc\archives\superseded\1\1220\GSC\Xnnnn terecht, maar vaak ook niet. Plaats hoe dan ook na decompressie alle Xnnnn mappen bij elkaar in één gemeenschappelijke map. Het pad van de gemeenschappelijke map moet in de catalogi dialog box worden ingesteld.

Het downloaden van de tar-bal gaat snel, maar vooral het decomprimeren van alle .gz bestandjes zal erg veel tijd kosten. Maar dit is in ieder geval sneller dan de langzame methode, namelijk alle .gz bestandjes per map downloaden waarna je alsnog alle .gz bestandjes moet decomprimeren. Een goed en freeware programma voor het decomprimeren onder Windows is ZipGenius.

HST GSC Compact

HST-GSC staat voor Hubble Space Telescope Guide Star Catalogue. Het oorspronkelijke doel hiervan was om de HST gericht te kunnen houden. Deze catalogus bevat 19 miljoen objecten helderder dan magnitude 16, waarvan 15 miljoen als sterren zijn geïdentificeerd. De grootte van de HST GSC is ca. 290 MB.
De oorspronkelijke Cartes du Ciel versie 2.76 werkte met de nu als verouderd beschouwde versie 1.1 Deze werd opgevolgd door een astrometrisch beter gecalibreerde versie 1.2 Inmiddels is daar weer een verbeterde opvolger voor gekomen. De huidige aanbevolen HST GSC Compact catalogus is de HST-ACT versie. Deze kun je downloaden vanaf ftp://cdsarc.u-strasbg.fr/pub/cats/I/255/GSC_ACT/, of vanaf ftp://adc.astro.umd.edu/pub/adc/archives/catalogs/1/1255/GSC_ACT/. Dezelfde catalogus kun eventueel ook via http downloaden. Kopiëer alle bestanden hier vandaan, en plaats ze samen in een map. Overigens, de oudere HST GSC versies 1.1 en 1.2 werken ook gewoon met de nieuwe Cartes du Ciel.

USNO-A2.0

Ik heb al gezegd, deze catalogus is groot. De catalogus bevat gegevens van 526.280.881 sterren, waaronder de magnitudes in V en B. De grensmagnitude ligt bij 19+. Jammer genoeg bevat deze catalogus geen gegevens over de eigenbeweging.
Deze catalogus is 6,11 GB groot. De USNO-A2.0 catalogus kun je bijvoorbeeld downloaden door met ftp-client programma alles te kopieren vanuit ftp://ftp.nofs.navy.mil/pub/outgoing/usnoa/ (ongecomprimeerd) of van ftp://adc.astro.umd.edu/pub/adc/archives/catalogs/1/1252/usnoa/ (gecomprimeerd met 'gz', na downloaden dus uitpakken met een geschikt programma als ZipGenius).
Waar je deze USNOA catalogus ook vandaan haalt, je wilt deze catalogus in het *.acc en *.cat bestanden-format. Zo zijn de bestanden op ftp://cdsarc.u-strasbg.fr/pub/cats/I/252/USNO_A2 in een heel ander format (ppm). Ik heb deze niet werkend gekregen met CdC, bespaar je de teleurstelling.

Kopiëer de bestanden één voor één. Doe je dat niet, dan riskeer je dat jouw taak op de server na verloop van tijd alsnog gekilled wordt omdat je teveel geheugen bezet houdt. (De bestanden zijn groot, weet je nog?) Plaats alle bestanden samen in een map, en zorg ervoor dat het pad naar de bestanden goed wordt ingesteld in Cartes du Ciel. Overigens, deze ftp-server van ftp.nofs.navy.mil accepteert alleen 'passive' connecties, maar dat is voor een beetje moderne ftp-client geen probleem. En de verbinding van deze servers met het Internet kan langzamer zijn dan de meeste mensen thuis met hun ADSL hebben. Wees dus geduldig. ;-)

USNO-B1.0

Sinds versie 3.9 kan Skychart de USNO-B1.0 catalogus gebruiken in het U.S. Naval Observatory formaat, 180 directories van 000 to 179, ieder met 10 .acc en 10 .cat bestanden, totale grootte 78 GB.

Je kunt deze catalogus downloaden via het Bittorent, de download grootte is 46 * Haal het torrent bestand

  • Open het torrent-bestand in je bittorrent client software. Je kunt eventueel alleen die zones selecteren die je wilt. Ieder zip bestand bevat catalogus-gegevens voor een een graad declinatie zone, de naam van het bestand is de zuidpolaire afstand, (=DEC+90) van de zone.
  • En.. laat alsjeblieft je torrent programma aan staan (“seeding”) om anderen ook aan deze catalogus te helpen!

De configuratieinstelling is in het Catalogi → Verouderd tab om twee redenen: om niet al te veel mensen te vervelen die de bestanden niet kunnen verkrijgen maar ook omdat ik echt denk dat de NOMAD of PPMXL echte verbeteringen zijn van deze catalogus.

NOMAD

De Naval Observatory Merged Astrometric Dataset (NOMAD) bevat astrometrische en photometrische gegevens van meer dan 1 miljard sterren afgeleid uit de Hipparcos , Tycho-2, UCAC2, en USNO-B1.0 catalogi voor for astrometrie en optische photometrie, aangevuld met 2MASS nabij-infrarood photometrie.

Bekijk de link NOMAD installation voor details met Skychart. De data zelf moet je met Bittorrent downloaden.

PPMXL

De PPMXL catalogus van posities en eigenbewegingen van de ICRS. Een combinatie van USNO-B1.0 en de Two Micron All Sky Survey (2MASS).
Het bevat ongeveer 900 miljoen sterren, is compleet tot magnitude 20 en bevat de eigenbeweging voor ieder object.

Bekijk de pagina PPMXL installation voor details met Skychart. De volledige dat kun je gemakkelijk downloaden van de CDS.

nl/documentation/installation_of_extra_catalogs.txt · Laatst gewijzigd: 2020/11/08 13:44 door marc_fokker