Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

Deze vertaling is ouder dan de originele pagina en kan verouderd zijn. Kijk wat er is veranderd.



Nieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:date_time

Datum / Tijd

Via het menu: Instellingen → Datum / Tijd.
Je kunt dit dialoogvenster ook oproepen door een klik op het icoontje van de linker balk , of via Instellingen → Alle configuratie instellingen → Datum / Tijd .

Het Datum/Tijd dialoogvenster heeft twee tabs:


Om de objecten op je kaart met een grote nauwkeurigheid weer te geven, moet je ook je geografische positie juist instellen.

Tijd



Via dit dialoogvenster kun je de tijd instellen die jij wilt dat Cartes du Ciel / Sterrenkaarten gebruikt. Om een betrouwbare kaart weer te geven, moet het programma veel berekeningen maken waarin de tijd als parameter vereist is. Vooral voor een acurate weergave van planeten, kometen en planetoïden is de juiste datum en tijd belangrijk. de juiste datum en tijd is ook belangrijk wanneer je op de kaart het Alt-Az coördinatensysteem henbt ingesteld, of wanneer je de zichtbaarheidsgegevens wilt bekijken in het gedetailleerde informatievenster. En misschien wil je in de kaart zelfs de eigenbeweging van de sterren over vele jaren laten afbeelden.

De checkbox Gebruik systeemtijd

Door in deze checkbox in vinkje te plaatsen zal het programma de systeemtijd van je computer over nemen op het moment dat je het vinkje plaatst. Wanneer je een nieuwe kaart wilt openen, zal het programma voor de nieuwe kaart de tijd hanteren waarop je de kaart opent. Een comfortabele keuze wanneer je jouw kaart de hemel wilt laten weergeven zoals die er op dit moment uitziet.

De tijd en datum handmatig instellen

Je moet een eventueel vinkje weghalen uit de Gebruik systeemtijd wanneer je een kaart wilt laten weergeven in de toekomst of van het verleden. Je kunt de datum en tijd eenvoudig instellen via de bijbehorende comboboxjes. Het programma kan kaarten berekenen voor data in het bereik van -20.000 tot +20.000 jaar. De berekeningen voor de planeetposities zijn echter beperkt tot het bereik van -3000 tot +3000 jaar. Let wel bij negatieve jaren op: 1 voor Christus is in dit programma 0, en 2 vC is in het programma dus -1. En houdt er rekening mee dat dit programma rekent met de wettelijke tijd (zomer- of wintertijd, niet automatisch UT) zoals die geldt op de ingestelde waarneemlokatie.
Je kunt ook de Juliaanse Dagtijd instellen door het invoergebied of het JD kalender dialoogvenster te gebruiken.

De vaste tijd-knoppen

Vannacht: Stel de tijd in op het begin dan de astronomische schemering van de huidige dag. Huidige systeemtijd: Op het moment dat je deze knop klikt zal het programma de systeemtijd uit de computer overnemen en de actieve kaart met deze tijd herberekenen. Van nu af aan zullen al je nieuw geopende kaarten ook deze tijd hanteren.
00h: Op het moment dat je deze knop klikt zal het programma de tijd van je actieve kaart instellen op 00:00:00 van je lokale tijd. De datum blijft onveranderd. Het programma zal de actieve kaart met deze tijd herberekenen. Van nu af aan zullen al je nieuw geopende kaarten ook deze tijd hanteren.
00h UT: Op het moment dat je deze knop klikt zal het programma de tijd van je actieve kaart instellen op 00:00:00 Universele Tijd (UT). De datum blijft onveranderd. Het programma zal de actieve kaart met deze tijd herberekenen. Van nu af aan zullen al je nieuw geopende kaarten ook deze tijd hanteren.

Het selectievakje "Vernieuw automatisch iedere"

Vink het selectievakje aan wanneer je wilt dat Cartes du Ciel / Sterrenkaarten steeds automatisch de posities van de objecten in de kaart herberekent. Je kunt ook de intervaltijd aanpassen waarna het programma een nieuwe kaart berekent. Houdt in je achterhoofd dat het berekenen van kaarten een behoorlijke belasting geeft van je processor.
Vooral wanneer je de kaart in het Alt-Az coöordinatensysteem gebruikt, heeft het zin om je kaart met enige regelmaat te laten herberekenen. Ook wanneer je bedekkingen, kometen of planetoïden gaat observeren, is het zinvol dat het programma geregeld een nieuwe kaart berekent, ongeacht het gebruikte coöordinatensysteem.

Door een klik op knop Meer opties kun je er voor kiezen of je het verschil dat het programma hanteert tussen de Dynamische Tijd (DT) en de Universele Tijd (UT) wilt veranderen. Dit verschil moet je goed instellen om accurate gegevens te verkrijgen over bedekkingen. Klik hier om meer te lezen over tijdstandaarden.

Simulatie

Cartes du Ciel kan de beweging van Zonnestelsel objecten (Zon, planeten, manen, planetoïden en kometen) over lange tijden laten weergeven op een enkele kaart. Het gedeelte van de banen die de objecten afleggen kan de kaart weergeven als een lijn met de posities op een door jou te kiezen interval.
Je kunt instellen over welke periode van tijd de kaart de baan zal weergeven door de waardes in te stellen via de comboboxjes Aantal stappen, iedere (welke je kunt lezen als stapgrootte of interval) en een Stap eenheid te kiezen. Als je Aantal stappen instelt op 10, iedere instelt op 7 en stap eenheid instelt op dag, dan krijg je de baan en posities van de objecten weergegeven voor de volgende 10 weken vanaf de ingestelde datum en tijd.

Met de radioknoppen kun je kiezen welke Zonnestelsel objecten je wilt weergeven. Ook kun je instellen of -en hoe- je de labels van de objecten wilt weergeven.


Animatie

Real time opties

Pas de “Tijd tussen frames” schuifknop aan om de schermverversing te vertragen tijdens de animatie. Plaats de schuifknop rechts voor een vertraging van twee seconden of naar links voor geen vertraging. Het is aanbevolen om de schuifknop links te plaatsen om een animatie als flim op te nemen.

Opname opties

Je moet eerst het ffmpeg programma installeren om een animatie als filmpje op te nemen. Voor de details hierover zie installatie gedeelte voor jouw besturingssysteem.
Stel het “ffmpeg programma pad” in zodat dit verwijst naar de plaats waar je dit programma hebt geïnstalleerd, of gewoon de programmanaam als dat binnen het zoek-pad is gedefiniëerd. (Standaard bij Linux).

Vink “Neem animatie op in bestand” om een filmpje te maken. Anders zal het programma geen bestand opslaan en zal het alleen de animatie afspelen in de huidige kaart.

Verander de “Opname map” om aan te geven waar je het resulterende filmpje wilt opslaan. De standaard instelling is niet erg praktisch, omdat deze verwijst naar een verborgen map.

“Opname bestandsnaam” wordt gebruikt om de filmpjes een naam te geven. Als je de standaard gebruikt, dan zal de eerste skychart1.mp4 gaan heten, de tweede skychart2.mp4, enzovoort.

Stel de “Opname bestand achtervoegsel” in als je de standaard ffmpeg format wilt wijzigen. Zie ffmpeg documentatie voor meer details.

Pas de instelling “Frames per seconde” aan voor je filmpje. Gebruik een lage waarde van 0.5 tot 2 als je ongeveer hetzelfde effect wilt zoals bij een real time animatie. Gebruik een waarde tussen 15 en 30 als je een geleidelijk verlopend filmpje wilt, maar gebruik hierbij wel een kleinere tijdstoename. Dit vereist het gebruik van de -r optie van ffmpeg.

Stel de “Frame grootte” in voor de afmetingen van je filmpje. De standaard is om de afmetingen ongewijzigd te laten en de afmetingen te gebruiken van de huidige kaart. Als je andere afmetingen instelt, zal de kaart naar deze afmetingen wijzigen vanaf het moment dat de animatie start. Dit kun je niet instellen via een ffmpeg optie.

“Extra ffmpeg opties” geven je de mogelijkheid om iedere optie die je maar wilt toe te voegen aan het ffmpeg commando. De standaard waardes stellen een reletieve hoge bit-rate in om een met de standaard instellingen voor afmeteingen en frames per seconde een kwalitatief goed resultaat te geven. Je kunt dit veld wijzigen om de bit rate aan te passen of een andere video codec in te stellen. Zie ffmpeg documentatie voor meer informatie.

Je kunt de opties vanaf commado-regel proberen voor dat je ze hier plaatst. De afbeeldingenreeks van de laatste animatie blijft bewaard totdat je een nieuwe animatie maakt. Je kunt ze gebruiken om nieuwe opties uit te proberen of je kunt andere software gebruiken om ze te assembleren. Je vindt de bestanden in de tmp map onder de Gebruikersinstellingen directory.
Het standaard commando is “ffmpeg -r 2 -b 18000k -bt 10000k -i %06d.jpg skychart1.mp4”

Een aanrader om de resulterende video te bekijken is de VLC software, zonder gedoe met codec installaties.


Datum/Tijd instellingen hebben te maken met:

Kaart coördinatensysteem. Wanneer je de baanbeweging wilt simuleren en je wilt zien hoe de objecten ten opzichte van de horizon zichtbaar zijn op een bepaalde tijd, dan zul je de kaart in moeten stellen op het Alt-Az coördintensyteem. Je kunt dit op verschillende manieren bereiken. bijvoorbeeld via de menubalk Kaart → Kaart coördinaten systeem → Alt-Az Coördinaten


Zonnestelsel Wellicht wil je de beweging van planeten, planetoïden en kometen in welk coördinatensysteem dan ook simuleren. Op verschillende manieren kun je de Zonnestelselobjecten zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld via de menubalk: Kaart → Toon objecten en klik “Toon planeten”, “Toon planetoïden” en “Toon kometen”. Of via de snelste manier, door de van toepassing zijnde icoontjes op de objectenbalk in objecten groep B .

nl/documentation/date_time.txt · Laatst gewijzigd: 2015/11/06 20:43 (Externe bewerking)