Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

Deze vertaling is ouder dan de originele pagina en kan verouderd zijn. Kijk wat er is veranderd.



Nieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:toolbox

Gereedschapvenster

Het Gereedschapvenster bevat functies voor specifieke taken die je kunt kiezen afhankelijk van jouw belangstelling. Je kunt ook zelf nieuwe functies toevoegen met de Script bewerker.

Je hebt toegang tot acht gereedschapvensters via het menu Weergave → Gereedschapvenster, of via het toetsenbord via de sneltoetsen F1 tot en met F8. Druk dezelfde toets om het linker paneel te verbergen.

De Gereedschapskist wordt verticaal aan de linker zijde weergegeven, dit laat op brede schermen voldoende ruimte om de haart te blijven weergeven. De Gereedschapskist kun je aanpassen met de muis. Als het scherm te smal is dan kun je de schuifbalk gebruiken.

Iedere gereedschapskist bevat drie delen:
- Tot twee knoppenbalken waar je dezelfde knoppen kunt toevoegen uit de gereedschapsbalken.
- Het hoofdgebied met specifieke knoppen en tekstvenster.
- Aan de onderzijde twee knoppen die het mogelijk maken om scripts te selecteren voor je gereedschapvensters of om deze scripts te bewerken.

Open het menu Instellingen→Beheer gereedschapvensters of klik de Beheer gereedschapvensters knop.

Klik op de Script kolom om het gereedschapsvenster te selecteren en koppel deze aan de corresponderende functie-toets.
Doe een rechter muisklik op een regel om een menu te openen waarmee je een script kunt openen op een andere plaats of om een toegekend script te verwijderen.

Je kunt de Gereedschapvenster en Script bewerker gebruiken om je eigen scripts samen te stellen of om wijzigingen te maken van de huidige gereedschapvensters.

Standaard gereedschapvensters

Observator gereedschapvenster

Dit venster bevat voor het gemak de verschillende functies voor gebruik van het programma verbonden met een goto telescoop.

Het bevat de telescoop conrole functies, inclusief een virtuele handbediening.
Om de handbediening te gebruiken, selecteer eerst of de richtingsknop omgekeerd moet werken en selecteer de snelheid (in graden/seconde) uit de lijst. Klik daarna een van de knoppen om de beweging te maken, met een klik op de Stop-knop kun je een bewegende telescoop stoppen.

Je kunt navigeren naar je Observatielijst of zoeken op basis van een object-naam.

Iedere keer dat een object wordt geselecteerd worden de “Doel” coördinaten bovenaan geüpdate en is het programma gereed voor gebruik van de telescoop-knoppen.

Het informatievenster verschaft je gedetailleerde informatie over het object zonder dat het nodig is een afzonderlijk venster te openen.


Zonnestelsel

Dit venster bevat gegroepeerde gegevens over objecten binnen het zonnestelsel.

De gereedschapbalk bevat de selectie van knoppen van het hoofdscherm die gerelateerd zijn aan het zonnestelsel. Je zou de configuratie van de menubalk in het hoofdscherm kunnen aanpassen zodat deze knoppen daar niet meer getoond worden.

Je kunt een planeet, komeet, of planetoïde selecteren van een van de bijbehorende deelvensters.

Op basis van jouw criteria kun je de kometen- of planetoïdelijst filteren.
Klik op een regel, klik daarna op de Centreer-knop om het object op de kaart af te beelden.
Je kunt ook meerdere objecten in de lijst selecteren. Door een klik op de Markeer-knop wordt de object-positie met een cirkel gemarkeerd op de kaart, onafhankelijk van de zichtbaarheid van het object op de kaart.

Het informatievenster verschaft je gedetailleerde informatie over het object zonder dat het nodig is een afzonderlijk venster te openen.


Locatie / Tijd

Dit venster bevat gereedschappen om vlot de datum en observatielocatie te wijzigen.

De gereedschapbalk bevat de selectie van enkele knoppen van het hoofdscherm die gerelateerd zijn aan datum/tijd. Je zou de configuratie van de menubalk in het hoofdscherm kunnen aanpassen zodat deze knoppen daar niet meer getoond worden.

De eerste groep stelt je in staat om de datum en tijd te wijzigen. Gebruik een minteken wanneer je een datum voor de jaartelling wilt instellen.

De volgende groep bevat informatie over de huidige locatie.
Een selectielijst stelt je in staat om vlot aanpassingen te maken voor een UTC tijdzone. Dan zijn je favoriete locaties opgenomen in een lijst voor selectie.
Je kunt ook een andere lijst laden vanuit een bestand.
Enkele interessante antieke observatielocaties zijn onderaan in de lijst toegevoegd om te dienen als voorbeelden voor het bestandsformaat.

Het informatievenster verschaft je gedetailleerde informatie over het object zonder dat het nodig is een afzonderlijk venster te openen.


PHD Guiding

Dit venster bevat de gereedschappen om met PHD2 Guiding samen te werken.

De interface maakt het je gemakkelijk mogelkijk om de ““lock shift” functie te gebruiken zodat je telescoop doorlopend gericht blijft op een bewegend object terwijl er gevolgd wordt op een ster.

Je kunt ook de “dithering” functie activeren om een willekeurige offset toe te passen van de volgpositie.


Verbinding met PHD

Start PHD2 controleer dat Tools / Enable server is aangevinkt.

In Skychart kun je de host-computer opgeven waarop PHD werkt en de verbindingspoort instellen. Wanneer Skychart en PHD op dezelfde computer draaien, dan kun je de standaard waardes gebruiken.

Klik op de “Connect” knop. De moet veranderen in “Connected” en een indicatie geven van de status van PHD.


Initialiseer PHD zoals gebruikelijk en begin met het volgen van een ster. De status moet veranderen in “Guiding”.


Gebruik van de Lock shift functie

Deze functie maakt het mogelijk om je telescoop gericht te houden op een bewegend object terwijl je volgt op een ster.

Klik op een bewegend object van de kaart, bijvoorbeeld een planetoïde of komeet. De uurlijkse beweging wordt weergegeven in boogseconde/uur.


Om de uurlijkse beweging door te sturen naar PHD klik de “Set rate” knop. De huidige PHD lock shift status wwordt weergegeven om de verandering te bevestigen.


Om het verschoven volgen op een bewegend object te starten, klik op de “Off” knop. De tekst van de knop verandert nu in “On” en de PHD status verandert in “True”.


Gebruik van de Dithering functie

De dithering functie maakt het je mogelijk om een willekeurige offset van de volgpositie te kiezen om opeenstapeling te vermijden van sensor defecten op dezelfde positie bij iedere opname. Deze functie is standaard niet geactiveerd omdat dit normaal gesproken wordt verzorgd door de capture software van astronomische camera's tussen de belichtingen. Het gebruik van deze functie in Skychart is alleen interessant wanneer je foto's neemt met een standalone camera of met software dat geen ondersteuning biedt van dithering.

Om de functie te activeren, open de script configuratie met de “Script” knop.


Selecteer de rij “Event_0:0:Initialisation” en klik de “Edit script” knop.


Maak bovenaan het script de regel tot commetaar die het dithering venster verbergt. Voeg simpelweg // toe aan het begin van de regel.


Sla het gewijzigde script op en klik op de Apply knop. Sla de Skychart-configuratie op voor een permanente wijziging.

Om een offset toe te passen, stel de vereiste waardes in en klik op de Dither knop. Wees er zeker van deze knop alleen te klikken tussen de belichtingen, dus gedurende de tijd dat sluiter van de camera is gesloten!


Functies toevoegen interface

Je kunt de meegeleverde scripts gebruiken als voorbeeld voor koppeling met andere functies die PHD2 kan bieden.

De PHD wiki verschaft je alle benodigde informatie over die functies.


nl/documentation/toolbox.txt · Laatst gewijzigd: 2015/11/06 20:43 (Externe bewerking)