Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ZijbalkNieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:position

Positie en beeldveld
Via het menu Weergave → Positie Je kunt dit venster ook openen door op het icoontje op de hoofdbalk te klikken.

Positie

Dit geeft je een snelle en gemakkelijke manier om de positie van het kaartcentrum af telezen of in te stellen. De coördinaten kunnen zowel equatoriaal of azimutaal zijn. Het programma verricht automatisch de conversie.
Je kunt ook de equinox instelling aflezen van het equatoriale coördinatensysteem dat je kaart gebruikt. Als je dit wilt veranderen, dan kun je de equinox (en epoche) opgeven voor jouw kaart opgeven via het menu Instellingen → Kaart, Coordinaten , in het gedeelte coordinaattypen part. Wanneer een vinkje staat in de checkbox 'expert modus', dan heb zie je het coordinaattypen gedeelte niet, maar heb je nog preciezere mogelijkheden.

Je kunt de positie ook nog op een minder nauwkeurige manier veranderen, zie daarvoor de richtingen en verschuivingen sneltoetsen.

Beeldveld

In het onderste deel van het positie dialoogvenster kun je heel nauwkeurig je beeldveld (precisie: boogseconde) en de rotatie (precisie: graad) van je kaart instellen. Vul eenvoudigweg de waarden voor je beeldveld of rotatie in.

Andere manieren om je beeldveld te veranderen: Je kunt je beeldveld veranderen in een gemakkelijkere -maar minder nauwkeurige- manier via de zoom groep icoontjes op de hoofdbalk. Of via de icoontjes van de beeldveld groep op de rechter balk. Of via de sneltoetsen .

nl/documentation/position.txt · Laatst gewijzigd: 2015/11/06 20:43 (Externe bewerking)