Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ZijbalkNieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:quick_start_deep_sky

Gids inhoud

Deep Sky

Sterren

Je kunt de weergave van sterren aan/uit zetten via het Kaart → Toon objecten → Toon sterren dialoogvenster of met het icoon op de objectenbalk.

Je kunt de wijze van sterweergave veranderen via het Instellingen → Weergave dialoogvenster of met het icoon op de objectenbalk (dit wijzigt ook de weergave van deep sky objecten).

Gevorderden ⇒ Je kunt meer opties vinden in het Kleur tab of in het Instellingen → Weergave dialoogvenster.

Je kunt het aantal getoonde sterren verhogen door op het icoon te klikken. Iedere klik verhoogt de maximum magnitude grens met 0,5. Om het aantal getoonde sterren te verminderen, klik het icoon. De maximale magnitude limiet neemt nu met 0,5 af. Deze iconen staan op de hoofdbalk.

Gevorderden ⇒ Voor de sterren kun je de maximale magnitude grens instellen voor idere beeldveldbereik via Instellingen → Kaart, coördinaten → Objectfilter .
Je kunt de eigenbeweging van sterren tonen via Instellingen → Lijnen . Klik daarna de checkbox “Eigenbeweging” aan (rechts onder).

Deep sky Objecten

Je kunt de weergave van deep sky objecten aan of uit zetten via het Kaart → Toon objecten → Toon deep sky objecten dialoogvenster of het icoon op de objectenbalk.
Begrenzingen van nevels (zoals die van M42 in Orion) kun je weergeven via Kaart → Toon objecten → Toon lijnen dialoog venster of het icoon op de objectenbalk.

De afbeelding van deep sky objecten kun je wijzigen via het Instellingen → Weergave dialoogvenster of het icoon in de objectenbalk (hier kun je ook de afbeelding van sterren wijzigen.)

Gevorderden ⇒ Je kunt meer mogelijkheden vinden in de tabs Kleur, Deep sky kleur van het Instellingen → Weergave dialoogvenster.

Je kunt het aantal weer te geven deep sky objects laten toenemen via het icoon, iedere klik voegt 0,5 toe aan maximum magnitude grens. Iedere klik op het icoon verlaagt de maximum magnitude grens met 0,5. Deze iconen bevinden zich op de hoofdbalk.

Gevorderden ⇒ Je kunt de maximale magnitude grenzen en afmetingen (in boogminuten)voor de weergave van deep sky objecten voor de beeldvelden instellen Instellingen → Kaart, coördinaten → Objectfilter .

Catalogi

De standaard Cartes du Ciel-SkyChart installatie bevat:

  • Bright Stars Catalog met 9096 sterren tot een maximum magnitude van 6,5 (461 kB).
  • SAC met 10,600 deep sky objecten (2.6 MB)

Gevorderden ⇒ Je kunt veel andere catalogi dowloaden van SourceForge //Cartes du Ciel-SkyChart// Catalog Download Page . Sommige van deze toe te voegen catalogi overlappen elkaar, en sommige catalogi bevatten zoveel objecten dat het onhandig is ze te gebruiken bij een groot beeldveld. In ieder geval kun jij bepalen wanneer je welke catalogi wilt activeren via het Instellingen → Catalogi dialoogvenster en de (CdC Sterren en CdC Deep Sky tabs).

Voor details over het downloaden van extra catalogi, bekijk Installatie van extra catalogi .
Voor configuratie van extra catalogi in Cartes du Ciel-SkyChrt, bekijk Catalogi .

Afbeeldingen

Om een meer realistische weergave van deep sky objecten te verkrijgen in plaats van symbolen, kun je vanaf SourceForge //Cartes du Ciel-SkyChart// Site een uittreksel downloaden van RealSky afbeeldingen die overeenkomen met de inhoud van de SAC catalogus. Vanwege de grootte (234 MB) is deze niet standaard samengevoegd met Cartes du Ciel-SkyChart.
Na downloaden moet je nog de de afbeeldingen voor gebruik laden in de database via het dialoogvenster Instellingen → Afbeeldingen → Objecten , gevolgd door een klik op de knop Scan map.

Veel van de afbeeldingen hebben afmetingen van ongeveer 1°x1°, daarom zullen ze pas zichbaar zijn bij beeldvelden kleiner dan 30°. Je kunt de weergave van de afbeeldingen aan of uit zetten via het Kaart → Toon objecten → Toon afbeeldingen dialoogvenster of het icoon op de objectenbalk.

DSS/RealSky

Voor ieder deel van deel van de sterrenhemel kun je een afbeelding downloaden vanaf de DSS Site door een klik op het icoon van de objectenbalk. Houd er wel rekening mee dat het beeldveld beperkt is. (Nooit groter dan 2 graden.)
De afbeelding wordt tijdelijk opgeslagen in Jouw_profiel\documents\Cartes du Ciel\pictures\$temp.fit zoals is gedefinieerd in de tab Instellingen → DSS/RealSky , in de regel tijdelijk bestand.
Via het icoon van de objectenbalk kun je kiezen of je de afbeelding wilt weergeven of niet.

Gevorderden ⇒ Je kunt meer instellingen maken in het Instellingen → Afbeeldingen → DSS RealSky dialoogvenster.

nl/documentation/quick_start_deep_sky.txt · Laatst gewijzigd: 2015/11/06 20:43 (Externe bewerking)